26.4 C
Malaysia
Sunday, December 5, 2021

Batu Misteri Yang Tidak Bergerak Selama 1200 Tahun

Di sebuah pekan bernama Mamallapuram yang terletak di Tamil Nadu, negara India, terdapat sebuah batu besar yang misteri.

Batu ini bersaiz besae dan memiliki ketinggian setinggi 20 kaki. Batu ini diberi nama Vaan Irai Kal ataupun dalam bahasa Inggeris adalah “Krishna’s Gigantic Butterball.”

Batu ini terletak pada kedudukan yang curam ataupun “slope”. Namun, walaupun kalau ikut logik ia boleh bergerak ke bawah tetapi batu ini tetap statik pada kedudukan itu bagi tempoh 1200 tahun.

Terdapat ramai Raja dalam beberapa Dinasti di sini yang cuba untuk menggerakkan batu ini tetapi gagal. Antaranya adalah Raja Narasimhavarman dari Dinasti Pallava.

Pada tahun 1908 pula, seorang gabenor bagi kawasan itu iaitu Arthur Havelock mengambil inisiatif dengan cara menggunakan 7 ekor gajah bagi menolak batu itu. Malangnya tetap gagal juga.

Sehinggalah ke hari ini, batu itu tidak dapat digerakkan walaupun sedikit. Ia menjadi tempat tarikan pelancong bagi negara India.

Pada tahun 2019, Perdana Mentera India, Narendra Modi bersama Preside China, Xi Jin Ping mengambil gambar di hadapan batu ini sebagai tanda persahabatan dua negara itu.

Artikel Berkaitan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

155,472FansLike
21,554FollowersFollow
15,442FollowersFollow
- Advertisement -

Artikel Terkini