20.9 C
Malaysia
Tuesday, January 25, 2022

MuIianya Hati, Upah Buat Beli Makanan 30 Ekor Kucing Selepas Penat Keliling Taman Potong Rumput

Mungkin hanya secebis kisah masyarakat, tetapi membawa makna dan p3ng4jaran yang boleh diambil. Biarpun hidup dalam serba kekvrangan, kebaikan dan sifat murni yang dimiliki oleh seorang lelaki dalam m3mberi makan kepada kuc1ng jalanan seharusnya diberikan pujian.

Melalui portal Siakap Keli, Menerusi perkongsian oleh Fac3b0ok Jah Awg Kenit, lelaki berkenaan yang mengambil upah memotong rumput dengan berjalan kaki menghampiri mereka untuk meminta pertolongan kerana tidak dapat masuk ke sebuah pasaraya untuk membeIi stok m4k4nan kuc1ng. Ini disebabkan kerana dia tidak mempunyai telefon bimbit untuk mengimbas kod MySejahtera.

Atas kebaikan lelaki itu selama ini dalam memberi m4k4nan kepada kuc1ng jalanan sebanyak 30 ekor, dia ditawarkan bantuan untuk mengambil stok m4k4nan secara percuma di situ tanpa perlu membeIinya lagi selepas ini.

Jalan kaki ambik upah potong rumput dari satu taman ke satu taman.. Lalu depan pasar kami, dia tunjukkan plastik kecil m4k4nan kuc1ng..

Dia cakap dia tak dapat masuk pasaraya beIikan stok baru m4k4nan kuc1ngnya yang berjumlah 30 ekor keseluruhannya disebabkan dia tak ada handphone.. Dia tak boleh sc4n MySejahtera.

Takpe.. saya bagitau dia mulai esok stok m4k4nan kuc1ng ambil je kat sini. Secara tak langsung Darul Jariyah beri dia tugasan tetap bagi makan juga sediakan air minuman pada kuc1ng-kuc1ng gelandangan..

Terus berdoa panjang dia. Rezeki dia dapat berkhidmat dengan binatang kesayangan Nabi kita. Aku pun tak mampu buat mcm apa yang dia buat sekarang ni… ianya sebuah tanggungjawab yang sangat-sangat besar.

Sumber: FB Jah Awg Kenit

Artikel Berkaitan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

155,472FansLike
21,554FollowersFollow
15,442FollowersFollow
- Advertisement -

Artikel Terkini