20.9 C
Malaysia
Tuesday, January 25, 2022

Tak Sempat Sampai HospitaI, Wanita BersaIin Dalam Kereta Di SJR

Polis dan masyarakat berpisah tiada.

Jika diamati bait kata-kata ini, ia jelas menunjukkan hvbungan erat antara Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan masyarakat kita yang wujud sejak sekian lama.

Terbaharu, dua anggota polis wanita menerima pujian ramai selepas membantu seorang wanita berusia 26 tahun yang baru meIahirkan anak di dalam kereta, berhampiran Sek4tan Jalan Raya (SJR) di Expressway Kuching-Samarahan pada Jumaat malam.

Tak sempat tiba hospital

Memetik laporan Harian Metro, mujur ada dua anggota polis tersebut iaitu Lans Koperal Noor Fatihah Azelam dan Koperal Perakson Jennie yang sedang bertugas membantu proses bersaIin.

Lans Koperal Noor Fatihah Azelam, 27 dan rakan setugas, Koperal Perakson Anak Jennie, 40, merupakan anggota dari Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kota Samarahan yang terIibat dalam kejadian berkenaan.

“Kejadian berlaku sekitar 11.50 malam. Suami-isteri itu dari Kampung Semera Ulu, Asajaya dan dalam perjalanan ke hospital, tapi isteri dah meIahirkan anak dalam kereta.

“Suami dia mungkin tengah pan1k memandu, dia nampak SJR, terus dia buat pusingan U (U-Turn) untuk minta bantuan kami.

“Mula-mula anggota lelaki pergi tengok, kemudian dimaklumkan wanita itu nak bersaIin. Ketika saya nak pergi tengok, saya dah dengar suara tang1san b4yi,” ujarnya kepada mStar.

Menurut Noor Fatihah yang sudah berkhidmat dalam PDRM sejak 2014, dia dan rakan setugasnya cuba membantu wanita berkenaan apabila bayi yang baru dilahirkan itu mengalami masalah tali pusat berbelit.

Dalam situasi itu, saya terpaksa jadi serba boIeh.

LANS KOPERAL NOOR FATIHAH AZELAM

“Tali pusat b4yi berbeIit di leher. Kami juga alami kesvkaran nak p0tong tali pusat, tiada kelengkapan pada masa itu.

“Alhamdulillah semuanya dipermudahkan. Ambulans juga turut dihvbungi sebelum mereka dibawa ke Hospital Umum Sarawak tak lama kemudian,” ujarnya.

Menurut Noor Fatihah, ini merupakan pengalaman pertamanya berdepan sitvasi seperti ini dan sekadar mencuba yang terbaik demi keseIamatan ibu dan b4yi itu.

“Ini kali pertama, saya belum ada pengalaman. Saya pun belum berkahwin.

“Terkejvt juga, dalam situasi itu, mereka mengharapkan pertoIongan kami.

“Dalam situasi itu, saya terpaksa jadi serba boleh. Dah tiada sesiapa di situ melainkan anggota bertugas saja,”ujarnya lagi.

Foto sekitar kejadian itu tuIar di media sosial dimana rata-rata w4rganet terharu dengan jasa dua anggota polis tersebut yang sedia berkhidmat tidak kira masa dan tempat.

B4yi bersama ibunya kemudiannya dibawa ke HUS untuk mendapat r4watan lanjut.

Selain dua anggota wanita itu, SJR berkenaan turut melibatkan anggota polis lelaki serta pegawai Angkatan Tentera Malaysa (ATM).

Sumber: Harian Metro (Norsyazwani Nasri), OMM

Artikel Berkaitan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

155,472FansLike
21,554FollowersFollow
15,442FollowersFollow
- Advertisement -

Artikel Terkini