20.9 C
Malaysia
Tuesday, January 25, 2022

Urvs Perniagaan JeweIry SambiI BeIajar, Semangat Mawar Karim Cetus lnspirasi

Status ibu tunggal sama sekali tidak menjadi penghalang buat wanita cantik ini untuk mengejar impian hidup. Terus tabah mengharungi ujian mendatang, Mawar Abdul Karim yang sebelum ini popular dengan jenama tudung eksklusif Fareeda kini semakin ligat menceburi perusahaan emas! Masih terlibat dalam perniagaan Fareeda milik ibu tersayang, Mawar menjelaskan dia mahu mengembangkan bisnes yang ada ke cabang baharu demi masa depan seisi keluarga.

Portal Nona menulis, Terbuka berkongsi sisi peribadi, rakaman video secara eksklusif bersama Nona baru-baru ini jelas menunjukkan keterujaan Mawar mengendali bisnes emas. Optimis mampu berjaya, ibu berusia 32 tahun berkenaan tanpa berselindung mengakui mengusahakan Mawar Jewelry secara kecil-kecilan dan masih mempelajari selok-belok industri barangan kemas.IKLAN

“16 tahun lepas, perjalanan Fareeda mengingatkan saya pada mama di awal pembabitan industri fashion tudung. Permulaan di rumah hanya dua mesin jahit, kadang-kadang hanya tidur 2 jam untuk siapkan tempahan. Pesanan mama saya, apa pun permulaan berniaga mula dari kecil-kecilan. Sentiasa beringat dari mana kita mula. Jangan terus nak boom ada kilang besar.

Syukur, lahirnya Mawar Jewelry hari ini, tanpa Fareeda, tanpa sokongan kalian yang setia bersama tidak mungkin saya berada di sini. Jujurnya apabila dunia mengalami pandemik coronavirus. Banyak sektor yang terkesan termasuk bidang fesyen seperti kami. Jadi ini adalah masa untuk saya kembangkan perniagaan yang ada.

Jika ditanya mengapa ‘gold’, saya perlu berfikir business jangka masa panjang. ‘Gold’ berfungsi 4 dalam 1 perhiasan, simpanan, pelaburan dan perniagaan. Saya akui nilainya gold ini ketika saya diuji dalam kesusahan,” dedah Mawar yang terpaksa menjual koleksi emas miliknya selepas dihimpit kesukaran hidup.

Ujar Mawar lagi, selain aktif mempromosikan Mawar Jewelry dia juga kini sedang melanjutkan pengajian dalam bidang Jewellery di University of the Arts London. Kagum dengan semangat Mawar! Dalam sibuk berniaga pun masih sempat sambung belajar.

“Saya perlu mencari ilmu dalam bidang ini. Saya bukanlah seorang yang mempunyai segulung ijazah atau phD kerana saya tidak mampu ketika habis sekolah untuk sambung belajar. Hanya tumpang gembira melihat kawan-kawan ketika itu dapat masuk universiti.

Alhamdulillah akhirnya tahun ini, walaupun umur dah meningkat saya dapat sambung belajar universiti impian saya dari dulu Arts London, Jewellery Course. Walaupun secara online disebabkan pandemik. Pernah ketika sebelum adanya Maryam saya berdiri depan UAL, suatu hari nanti saya pasti sambung belajar di sini.

Sudah pasti perlu ada ilmu dalam bidang jewellery, saya dari zero. Jika ditanya di mana butik jewellery saya? Permulaan saya menjual secara online di Shoppee yang pasti ‘emas 916’. Saya bermula dari bawah secara kecil-kecilan, bagaimana mulanya bisnes Fareeda ketika dulu. InshaAllah selepas Raya nanti saya akan launching Butik Mawar Jewelry di Bangi.IKLAN

Mawar Jewelry ini sangat simbolik, unik juga menjadi identiti saya. Saya bukan hanya jual ‘barang kemas 916’ semata-mata. Terima kasih kepada anakanda Maryam setia menjadi peneman mama tengah-tengah malam study, family, teman, team sentiasa berada bersama susah senang saya ketika diuji pelbagai keadaan.

Tak akan saya lupa insan-insan yang penting dalam hidup saya. Kalian sentiasa memberi semangat untuk saya. Tanpa sokongan kalian mana mungkin saya di sini.”View this post on Instagram

Jelas Mawar, dia mendapat inspirasi untuk mengusahakan perniagaan emas bukan sahaja kerana berdasarkan pengalaman hidupya yang pernah menyaksikan nilai produk tersebut dalam jangka masa panjang. Bahkan Mawar mendapat ilham tersebut daripada pelanggan setia Fareeda dan sedar emas adalah pelengkap gaya wanita.

Mawar sebelum ini pernah mendirikan rumah tangga dengan pelakon Fizo Omar namun perkahwinan mereka selama hampir enam tahun terputus di tengah jalan. Hasil perkongsian hidup, dia dikurniakan seorang cahaya mata perempuan iaitu Wan Maryam yang bakal meniti usia 4 tahun Disember nanti.

Kredit: Instagram Mawar Karim via Nona

Artikel Berkaitan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

155,472FansLike
21,554FollowersFollow
15,442FollowersFollow
- Advertisement -

Artikel Terkini