23.5 C
Malaysia
Tuesday, October 19, 2021

Buah-buahan pelik di dunia (No 1 paling rare)

Apakah buah-buahan yang aneh anda pernah makan? Mungkin anda telah cuba Momordica charantia atau cape gooseberry? Walaupun anda mungkin telah mencuba beberapa buah-buahan eksotik, kemungkinan anda tidak tahu berapa banyak terdapat buah-buahan eksotik di dunia.

Sebagai contoh, banyak buah-buahan, sayur-sayuran yang anda fikir, adalah dalam buah-buahan sebenarnya. Semua kerana “sayur-sayuran” – ini bukan nama saintifik, dan nama tepat ini tidak wujud. Ini perkataan masakan yang lebih kurang menggambarkan makanan yang enak yang berasal daripada tumbuhan. Ia mungkin akar (dalam hal lobak merah) atau loji itu sendiri (seperti kubis). ahli sains mungkin akan dibahagikan dalam makanan tumbuhan pada buah-buahan, akar, daun, dan sebagainya. Tetapi tukang masak akan menggunakan kata-kata seperti sayur-sayuran dan buah-buahan. Setelah berbincang, kita boleh memberi tumpuan kepada buah-buahan itu sendiri.

Melainkan jika anda tinggal di Asia atau Afrika, buah-buahan yang kami akan memberitahu anda di bawah, tidak biasa kepada kebanyakan kita. Manakala orang Eropah dan Amerika Utara biasa dengan apa yang dianggap sebagai “buah standard” (pisang, epal, beri biru, dan lain-lain), orang di banyak negara hampir apa-apa tentang mereka tidak mengetahui. Bagi mereka, epal dan beri biru – ia adalah buah-buahan eksotik. Walau bagaimanapun, garis bawah adalah bahawa buah-buahan eksotik adalah relatif. Dalam mana-mana kes, bagi kebanyakan di antara kamu dua puluh lima buah-buahan, yang kita huraikan di bawah, adalah buah-buahan yang pelik di dunia.

25. rambutan (Rambutan)

Buah-buahan pelik di dunia

Ia adalah salah satu buah-buahan yang paling terkenal endemik Asia Tenggara di Indonesia. (Tetapi jika anda tinggal di barat, anda mungkin pernah melihat buah-buahan ini).

24. Aki (Ackee)

Buah-buahan pelik di dunia

Aki endemik di Afrika Barat, tetapi telah diperkenalkan oleh Jamaica pada zaman perdagangan hamba dan hari ini ia adalah satu bahagian penting dalam masakan Caribbean.

Nangka 23.

Buah-buahan pelik di dunia

Ia adalah buah-buahan yang sering dirujuk sebagai Jack, adalah buah-buahan yang terbesar di dunia, dilahirkan pada pokok itu.

Tangan 22. Buddha (tangan Buddha)

Tangan

Buah-buahan pelik di dunia

Buddha sering digunakan di Asia dalam minyak wangi, perubatan dan pelbagai ritual.

21. Litchi (Lychee)

Buah-buahan pelik di dunia

Buah ini adalah endemik kepada China, dan menurut catatan sejarah, ditanam selama lebih 2000 tahun.

20. Aguahe (Aguaje)

Buah-buahan pelik di dunia

Ini buah-buahan Amerika Selatan digunakan untuk membuat mentega, jem, ais krim dan juga wain yang terkenal dengan sifat pelbagai guna.

19. Papeda ezheiglistaya atau Kaffir-kapur (Markut Lime)

Buah-buahan pelik di dunia

Ini buah-buahan Asia juga dikenali sebagai limau purut, bagaimanapun, istilah “purut” menyinggung perasaan dalam sesetengah budaya, sebaliknya ia adalah disyorkan untuk menggunakan ezheiglistaya jangka Papeda.

18. cherimoya The (Cherimoya)

Buah-buahan pelik di dunia

Buah ini juga dikenali sebagai buah-buahan ais krim kerana ia mempunyai struktur yang sama. Mark Twain menggambarkan makanan istimewa Amerika ini sebagai “buah-buahan yang paling lazat,” diketahui oleh manusia.

17. romanesco (romanesco brokoli)

Buah-buahan pelik di dunia

Buah ini diperkenalkan di Itali. Bentuk buah ini telah membawa kepada nama “kembang kol”.

16. Pandan (Pandanus)

Buah-buahan pelik di dunia

Buah ini, yang merupakan sumber kuasa utama dalam Micronesia, mempunyai banyak aplikasi dan juga boleh digunakan sebagai benang gigi!

15. Manggis (Mangosteen)

Buah-buahan pelik di dunia

Buah ini sangat berharga untuk daging berair, tender, ditanam di Asia Tenggara untuk beribu-ribu tahun.

14. akebia (Akebia)

Buah-buahan pelik di dunia

Walaupun di beberapa negeri Amerika Syarikat akebia dianggap sebagai tumbuhan invasif, ia adalah popular di Jepun. Sesetengah orang di bawah umur boleh ingat sebagai seorang kanak-kanak mereka memperoleh buah-buahan di kawasan berbukit.

13. Salak (Salak)

Buah-buahan pelik di dunia

Buah ini, endemik Jawa dan Sumatera, juga dikenali sebagai buah-buahan ular kerana lapisan luar mengelupas itu.

12. Physalis (Physalis)

Buah-buahan pelik di dunia

Buah ini, kedua-dua endemik Amerika, mempunyai tekstur yang setanding dengan tomato, tetapi rasa seperti strawberi.

11. Annona mesh atau kastard epal (Custard Apple)

Buah-buahan pelik di dunia

Buah ini tumbuh di kawasan-kawasan subtropika. Makan, ia perlu dipotong dua dan sudu untuk mengikis pulpa putih.

10. Momordica Cochin China (Gac)

Buah-buahan pelik di dunia

Kerana kenyataan bahawa makanan istimewa Vietnam tumbuh hanya untuk tempoh yang singkat, kebanyakannya pada bulan Disember dan Januari, momrdika Cochin China biasanya dihidangkan hanya pada majlis-majlis seperti majlis perkahwinan.

​​9. mengangguk (Horned Melon)

Buah-buahan pelik di dunia

Walaupun ia adalah negara-negara endemik di sub-Sahara Afrika, buah-buahan ini ditanam di seluruh dunia dan di Amerika Syarikat ia dikenali sebagai buah-buahan blowfish atas sebab-sebab yang jelas.

8. Pitaya (Pitaya)

Buah-buahan pelik di dunia

Ini buah tercinta endemik kepada Mexico, tumbuh pada bunga kaktus hanya pada waktu malam. Beliau secara meluas dikenali sebagai Pitahaya.

7. Sapodilla (Sapodilla)

Buah-buahan pelik di dunia

Pokok-pokok Caribbean, yang tumbuh buah-buahan dengan rasa yang sangat manis dan memabukkan, mati dengan cepat jika suhu jatuh di bawah sifar.

6. Zapote (Sapota)

Buah-buahan pelik di dunia

Ini adalah satu lagi buah of the Caribbean, popular kerana penggunaannya dalam susu kocak, smoothie buah-buahan dan ais krim. Ia adalah yang paling popular di Amerika Tengah, di selatan Florida dan di Caribbean.

5. Kumkuat (Kumkuat)

Buah-buahan pelik di dunia

Walaupun dia kelihatan seperti oren, Kumkuat sebenarnya lebih kukuh. Buah-buahan sitrus boleh menahan suhu sehingga -10 darjah Celsius.

4. cupuacu (cupuacu)

Buah-buahan pelik di dunia

Buah ini ditanam di Amazon yang terkenal dengan rasa yang unik, yang menyerupai campuran coklat dan nanas. Walau bagaimanapun, rasa adalah lebih seperti pir dan pisang.

3. Momordica charantia (Peria)

Buah-buahan pelik di dunia

Tidak semua buah-buahan yang manis. buah-buahan ini ditanam di seluruh Asia, Afrika dan Caribbean, terima kasih kepada rasa amat pahit!

2. carambola (Carambola)

Buah-buahan pelik di dunia

carambola, juga dikenali sebagai “buah-bintang” kerana bentuknya dalam seksyen, rasanya seperti campuran epal, pir, limau dan anggur.

1. durian (Durian)

Buah-buahan pelik di dunia

Walaupun beliau dikenali untuk rasa yang menyenangkan, buah ini bau seksa yang amat besar. Malah, buah-buahan ini bau begitu buruk bahawa mereka telah diharamkan di banyak institusi Asia (dan pengangkutan awam).

Artikel Berkaitan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

155,472FansLike
21,554FollowersFollow
15,442FollowersFollow
- Advertisement -

Artikel Terkini