20.9 C
Malaysia
Tuesday, January 25, 2022

Guru tak lengkap V4ksln dilarang mengajar di sekolah.

Majlis Permuafakatan Persatuan Ibu Bapa dan Guru Nasi0nal mencadangkan agar guru yang tidak l3ngkap suntikan v4ksln dilarang daripada mengajar di sek0lah.

Presidennya, Datuk Dr. Mohamad Ali Hasan berkata, langkah itu perlu diambil bagi memastikan tidak wujud kluster sekolah sebaik sesi pembelajaran bermula pada 3 Oktober depan.

“Kami terkilan dengan tindakan 779 guru di Johor yang menolak v4ksln. Ini memberi persepsi dan kesan kurang menyenangkan bagi seluruh warga Malaysia,” katanya ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Beliau berkata demikian bagi mengulas pendedahan yang telah  dibuat Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan, Penerangan, Warisan dan Budaya negeri, Mazlan Bujang iaitu kira-kira 779 guru di Johor men0lak untuk me­nerima v4ksln C0vld-19.

Sementara itu, Presiden Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan Malaysia, Aminuddin Awang mengakui bahawa mereka tid4k pernah menerima laporan mengenai guru-guru menolak v4ksln sehinggalah didedahkan baru-baru ini.

Katanya, sekiranya wujud aduan sekali pun ia hanyalah mengenai kel3watan segel1ntir guru menerima tarikh temu janji untul suntikan v4ksln tersebut.

“Kita tak pernah menerima aduan seperti itu, biasanya ia (aduan) tentang guru yang belum menerima tarikh suntlkan. Itulah yang biasa kami tekankan sebelum ini.

Pada masa sama, Aminuddin berkata, beliau yakin bahawa semua guru-guru yang dijadualkan kembali mengajar di sekolah pada 3 Oktober depan telah menerima suntikan v4ksln sepenuhnya.

“Jika masih ada yang belum lengkap div4ksln sekali pun, masih ada masa lagi untuk mereka disuntlk sebelum sesi persekolahan tersebut dibuka jadi tid4k timbul masalah di situ,” katanya.

Sumber : MK

Artikel Berkaitan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

155,472FansLike
21,554FollowersFollow
15,442FollowersFollow
- Advertisement -

Artikel Terkini