Api yang menyala dan tidak pernah padam, api abadi?

Api yang menyala dan tidak pernah padam, api abadi?

24/05/2021 7:14 PM Off By staff

Ya, banyak tempat yang mempunyai api abadi. Anda tidak percaya?? Baca sampai habis info ni ye…

Salah satunya terletak di Turkmenistan, yang digelarkan sebagai Gerbang/Pintu Neraka kerana kawahnya yang sentiasa menyala dan tidak pernah padam.

Tempat ini dipanggil sebagai Kawah Darvazar yang terletak di Derweze, Turkmenistan. Darvazar pun mempunyai maksud Pintu.

Kawah ini mempunyai gas asli yang menjadi sumber nyalaan api yang tidak pernah padam.

Tempat ini merupakan antara tempat yang mempunyai simpanan gas terbesar didunia. Berkeluasan 69 meter dan sedalam 30 meter menjadi tarikan utama dikawasan tersebut.

Kawah ini terhasil akibat kerja kerja pengalian untuk mencari minyak dan gas asli. Kawasan ini mula di terokai pada tahun 1971. Apabila mereka mula menggali, tempat galian tersebut mula runtuh dan membentuk seperti kawah besar.

Gas methane mula bocor dari kawasan tersebut, methane akan menyebabkan manusia lemas kerana gas tersebut mampu mengantikan oksigen di udara jika kandungannya banyak dan kesan nya amatlah teruk.

Ahli geologi dan saintis memikirkan cara bagaimana untuk mengelakkan kebocoran gas yang lebih teruk, maka mereka mengambil keputusan untuk menyalakan api.

Tanggapan mereka bahawa gas tersebut akan habis dalam masa beberapa minggu sahaja, tetapi gas tersebut menyalakan api sehingga hari ini.

Nyalaan api tersebut memang panas, hanya boleh berdiri dalam beberapa minit sahaja, kalau terjatuh dalam lubang tu..

Manusia yang pertama sekali turun ke dalam kawah tersebut adalah George Kourounis, beliau turun ke dalam kawah tersebut dengan memakai suit kalis api dan turun selama 15 minit untuk mengambil sampel tanah.

Tiada siapa yang tahu bilakah api tersebut akan padam kerana jumlah simpanan gas antara yang terbesar didunia.

Tempat ini sesuai dilawati pada waktu malam kerana lebih menarik dengan api yang menerangai kawasan tersebut. Ada yang buat sesi camping disekitar kawasan itu.