Bayi masih hidup ditemui dalam kotak tepi jalan

Bayi masih hidup ditemui dalam kotak tepi jalan

03/07/2019 7:19 PM Off By admin

Seorang bayi lelaki yang baru lahir dan masih bertali pusat ditemui dalam kotak di tepi jalan kira-kira 100 meter dari sebuah sekolah kebangsaan di Jalan Jelai, Kota Setar, pagi tadi.

Sinar Harian melaporkan, Ketua Polis Daerah Kota Setar, Asisten Komisioner Mohd Rozi Jidin berkata, bayi itu telah ditemui oleh seorang lelaki yang melalui jalan tersebut kira-kira jam 8.20 pagi.

Menurutnya, sebuah kereta peronda polis telah digerakkan menghala ke lokasi dan mendapati bayi berkenaan masih hidup.

“Bayi ini telah diberikan susu dan ditukar lampin oleh seorang pekerja perempuan yang bekerja sebagai tukang cuci di sekolah tersebut.

Seorang anggota polis wanita memangku bayi tersebut sebelum dibawa ambulans ke Hospital Sultanah Bahiyah Alor Setar. Gambar kanan: Bayi berkenaan ditinggalkan di tepi jalan iaitu kira-kira 100 meter dari sebuah sekolah kebangsaan di Jalan Jelai, dekat sini pada jam 8.20 pagi tadi.

“Bayi tersebut kemudiannya dibawa ke Hospital Sultanah Bahiyah Alor Setar dengan menggunakan ambulans dan kini berada dalam keadaan selamat,” katanya dalam satu kenyataan.

Artikel berkaitan: Gejala buang bayi membimbangkan, ada yang tak ‘beres’ dalam masyarakat kita

Mohd Rozi berkata, pihaknya sudah merakamkan percakapan saksi-saksi yang terlibat dan kes disiasat di bawah Seksyen 317 Kanun Keseksaan iaitu pembuangan kanak-kanak bawah 12 tahun oleh ibu bapa.

“Kami harap ibunya tampil membantu siasatan atau dalam masa yang sama menyeru orang ramai yang ada maklumat dapat hadir ke balai terdekat,” katanya lagi.

Menurutnya, bayi tersebut kini ditempatkan di wad NICU Hospital Sultanah Bahiyah Alor Setar untuk rawatan susulan.