OS HongMeng 60 peratus lebih laju daripada Android

OS HongMeng 60 peratus lebih laju daripada Android

16/06/2019 2:12 PM Off By admin

Disebabkan tidak menggunakan lagi sistem operasi anroid, kini Huawei mula mengunakan sistem operasinya sendiri kesan daripada tidakkan halangan perdagangan oleh Amerika Syarikat.

Dikenali dengan nama kod Hong Meng OS dan berkemungkinan hadir dengan nama Ark OS, ia kini dilaporkan sudah diuji secara intensif oleh Huawei.

Menurut laporan portal Cerita Menarik, Huawei telah mempercepat pelancaran OS HongMeng sebagai sebahagian daripada usaha yang lebih luas di tengah-tengah tindakan keras kerajaan Amerika Syarikat.

Google sebahagiannya menyekat sistem Androidnya dari Huawei berikutan pesanan kawalan eksport kerajaan AS, yang menimbang pada perniagaan telefon pintar syarikat di pasaran luar negeri.

Antara syarikat lain yang turut sama terlibat adalah Tencent, OPPO, Xiaomi dan Vivo yang telah menghantar kakitangan mereka untuk menguji sistem operasi tersebut dan dikatakan 60% lebih laju berbanding sistem Android.

Ditanya berkenaan pelancaran sistem operasi ini, Ketua Pegawai Strategi Perniagaan Huawei hanya membalas “ia adalah rahsia” seperti mana yang dipetik dari laman Global Times.

Dalam laporan Huawei Central pula memberitakan bahawa Huawei menafikan khabar angin ujian sistem Hong Meng oleh syarikat-syarikat yang disebutkan diatas. “Any information to this effect would be released through official channels” jelas Huawei kepada laman Huawei Central.

Walaupun disangkal oleh Huawei tetapi mungkinkah pada masa akan datang, syarikat-syarikat telefon pintar dari China akan menggunakan sistem operasi Hong Meng OS ini?

Beberapa penganalisis industri percaya bahawa Huawei P40 yang akan datang akan dilengkapi dengan OS HongMeng, manakala laman berita industri gsmarena.com melaporkan pada hari Selasa bahawa Huawei telah berjaya menghantar 1 juta telefon pintar dengan OS sendiri.

Ia tidak diketahui sama ada ia adalah telefon yang sedia ada pasaran sebenar.