Pahang cuti Khamis, berkabung 40 hari

Pahang cuti Khamis, berkabung 40 hari

22/05/2019 2:25 PM Off By Muhayudin Salleh

Kerajaan Negeri Pahang mengumumkan esok sebagai cuti umum bagi negeri itu dan tempoh berkabung selama 40 hari.

Ia bagi memberi penghormatan terakhir kepada kemangkatan Paduka Ayahanda Sultan Ahmad Shah Al-Musta’in Billah.

Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Seri Dr Salehuddin Ishak berkata, tempoh berkabung itu ditetapkan hari ini.

Beliau juga mengarahkan semua acara dan program berbentuk hiburan yang dijadualkan di seluruh Pahang dibatalkan selain semua bendera negeri dikibarkan separuh tiang.

“Bagi tempoh perkabungan ini membabitkan rakyat selama 40 hari, manakala bagi Kerabat Diraja pula selama 100 hari.

“Istiadat pemakaman jenazah Almarhum dijangka akan disempurnakan selepas solat Zohor esok di Makam Diraja Pekan,” katanya dalam sidang media khas di sini, hari ini.

Dr Salehuddin (kiri) bersama Dr Abdul Rahman ketika sidang media, hari ini.

Turut hadir Mufti Pahang, Datuk Seri Dr Abdul Rahman Osman dan Timbalan Yang Dipertua Majlis Ugama Islam dan Adat Resam Melayu Pahang (MUIP), Datuk Seri Wan Abdul Wahid Wan Hassan.

Beliau berkata, semua masjid dan surau di Pahang juga diminta mengadakan majlis tahlil dan doa selamat bermula malam ini.

Jelasnya, rakyat boleh menziarahi jenazah Almarhum Paduka Ayahanda Sultan Pahang, Sultan Ahmad Shah bermula 9 malam ini.

“Rakyat dibenarkan menziarah jenazah Almarhum jam 9 malam ini di Balairung Seri Istana Abu Bakar Pekan sehingga jam 9 pagi esok.

“Bagi orang kenamaan pula boleh memberi penghormatan terakhir bermula jam 11 pagi esok, sehinggalah jenazah dibawa ke Makam Diraja bagi urusan pengebumian,” katanya.

Jenayah dijangka tiba di Pangkalan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) kira-kira jam 5 petang ini sebelum dibawa terus ke Istana Abu Bakar, Pekan.