Pas: Mahkamah syariah perlu ambil tindakan terhadap individu mengaku dalam video ranjang

Pas: Mahkamah syariah perlu ambil tindakan terhadap individu mengaku dalam video ranjang

12/06/2019 12:32 PM Off By admin

PAS menggesa Mahkamah Syariah Sabah segera bertindak ke atas individu yang membuat pengakuan terlibat dalam rakaman video seks menyasarkan seorang menteri kabinet, yang mula tersebar awal pagi semalam.

Menurut laporan Malaysiakini, Timbalan Presiden PAS Tuan Ibrahim Tuan Man mengulas pengakuan Setiausaha Sulit Kanan Shamsul Iskandar Md Akin, Haziq Abdullah Abdul Aziz berkenaan perkara itu.

“Sehubungan dengan pengakuan individu tertentu yang membuat pengakuan, maka PAS menggesa Mahkamah Syariah Sabah perlu menghukum individu tersebut atas pengakuan beliau,” katanya menerusi hantaran Facebook hari ini.

Dalam satu rakaman video yang dimuat naik di media sosial awal pagi tadi, Haziq bersumpah bahawa dia merupakan salah seorang yang dirakam dalam video itu.

Dia mendakwa kejadian itu berlaku pada 11 Mei lalu i sebuah bilik hotel di Sandakan dan video itu dirakam tanpa kebenarannya.

“Saya Haziq Aziz dengan ini saya membuat pengakuan bersumpah bahawa sayalah individu bersama […] dalam video yang telah viral semalam,” katanya.

Dalam pada itu, Tuan Ibrahim turut menggea agar pemimpin dan anggota PAS tidak menyebarkan video tersebut.

“PAS menggesa ahli dan kepimpinannya agar tidak terlibat dalam penyebaran video hanyir yang sedang diperkatakan umum.

“Sebagai seorang Muslim sikap kita tetap konsisten dengan apa yang syarak pandu, agar tidak membuat tuduhan (qazaf) melainkan kita melihatnya,” katanya menerusi hantaran Facebook hari ini.

Katanya, PAS perlu memberi tumpuan kepada perkara yang memberi kebaikan kepada ummah, terutama di saat “pelbagai kemelut ekonomi dan sosial yang dihadapi rakyat” dan bukannya menghabiskan masa dengan hal tersebut.

“Perkukuhkan jentera parti, perkasakan ukhwah jamaah dan jaga hubungan dengan Allah SWT, agar Allah SWT pelihara kita daripada fitnah media sosial yang semakin tidak beradab,” katanya lagi.

Klip video itu memaparkan dua lelaki berada di katil dalam keadaan intim, melakukan beberapa aksi seksual dengan salah seorang daripadanya kelihatan seperti menyerupai menteri kabinet tersebut.

Malaysiakini tidak dapat mengesahkan kesahihan klip video tersebut.