Petisyen desak haramkan Dong Zong hampiri 100 ribu

Petisyen desak haramkan Dong Zong hampiri 100 ribu

13/08/2019 3:38 PM Off By admin

Petisyen dalam talian ‘Rakyat Malaysia Desak Dong Zong Diharamkan’ terus mendapat sokongan daripada warganet apabila telah mengumpulkan hampir 90,000 tandatangan sehingga 2.30 petang ini dan jumlahnya terus meningkat dari semasa ke semasa.

Sinar Harian melaporkan, petisyen itu dilancarkan oleh Pemuda Angkatan Bersatu Anak Muda (Armada) Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) menerusi tandatangan dalam talian di Change.Org.

Petisyen atas talian itu bagi mengumpul sokongan menggesa pengharaman Persekutuan Persatuan-Persatuan Lembaga Pengurus Sekolah Cina Malaysia (Dong Zong).

Sebelum ini exconya, Muzzammil Ismail menyifatkan Dong Zong sebagai keterlaluan dan mempunyai niat menggugat perpaduan masyarakat.

“Sebelum ini, mereka lantang menjadi persatuan yang mendesak kerajaan terutama (Menteri Pendidikan) Dr Maszlee (Malik) untuk mengiktiraf UEC (Sijil Pendidikan Bersepadu).

“Hari ini Dong Zong menekan kerajaan menggunakan pelbagai tuntutan. (Tindakan) Menggerakkan satu petisyen membantah tulisan jawi adalah suatu tindakan tersusun yang amat jahat dalam menggugat warisan Malaysia, kami rakyat Malaysia berbilang bangsa dan agama,” katanya.

Pada 6 Ogos lalu, 20 wakil pertubuhan bukan kerajaan (NGO) turun berkumpul bagi menyerahkan memorandum menyokong pengenalan seni khat dan tulisan jawi di sekolah kepada wakil Dong Zong.

Kemudian pada 10 Ogos, Pengerusi Dong Zong, Tan Tai Kim berkata, akan menggerakkan kempen mengumpul tandatangan untuk menegaskan bantahan terhadap pembelajaran tulisan jawi di sekolah vernakular.

Semalam, Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad melabelkan Dong Zong sebagai rasis kerana mendakwa langkah kerajaan memperkenalkan tulisan jawi di sekolah sebagai satu bentuk Islamisasi.