Rahsia buaya sungai Pahang tak ganggu manusia

Rahsia buaya sungai Pahang tak ganggu manusia

19/06/2019 7:44 AM Off By admin

Pernah tak kita terfikir, sejak dari dulu hingga kini sungai Pahang sentiasa dikunjungi orang ramai terutama bila tiba musim kemarau, siap mereka semua berpesta mencari etok-etok di air yang cetek.

Memang ramai wargamaya yang terserempak buaya di sungai pahang tapi buaya tersebut tak mengganggu orang.

Kalau zaman dahulu, memang banyak buaya boleh ditemui di sungai-sungai di Pahang. Misalnya, buaya di sungai Triang, saiznya MasyaAllah amatlah besar, tapi yang paling menghairankan, ia tak menganggu dan membaham manusia.

Bukan buaya di sungai Pahang tak suka makan daging orang, cuma buaya-buaya ini sebenarnye telah di larang keras sama sekali untuk memakan orang (dengan izin Allah).

Siapakah yang melarang buaya tersebut dari membaham penduduk yang turun ke sungai di Pahang?? Adakah ia kebetulan atau….Wallahuallam.

Kehebatan ilmu orang dahulu kala dalam bab mistik dan paranormal adalah amat menakjubkan.

Misalnya dalam zaman peperangan jepun dan komunis, kisah kehebatan pawang-pawang tidak dapat disangkal lagi.

Antara nama yang terkenal adalah Pawang Kader, seorang tokoh yang disegani.

Pawang Haji Kader bin Haji Awang

Namanya amat dikenali di Pahang terutama sekali di kawasan Bera, Temerloh, Jerantut dan sekitarnya.

Haji Abdul Kader bin Haji Awang merupakan anak kepada Fatimah binti Haji Pin dan dilahirkan pada tahun 1907 di Kampung Guai, Temerloh/Bera.

Allahyarham meninggal dunia pada tahun 1987 sewaktu berusia 80 tahun.

Daripada cerita lisan, beliau adalah seorang pawang besar di Pahang kerana kebolehannya dalam menjinakkan dan mengarahkan buaya-buaya di Pahang.

Ia adalah amat diluar logik akal manusia namun jasanya amat besar dalam hal keselamatan nyawa penduduk kampung mahupun orang asli di sepanjang sungai Pahang.

Pernah terjadi ada seorang orang asli di Tasik Chini telah dibaham buaya dan sempat menyelamatkan diri, Pawang Kader telah memanggil buaya itu (dengan cara tertentu) dan kemudian yang amat menghairankan lagi buaya itu datang dan beliau menghukum buaya tersebut kerana bertindak agresif terhadap manusia.

Peristiwa pelik ini disaksikan oleh orang ramai termasuklah mangsa yang digigit buaya tersebut.

Nama-nama seperti Pawang Kader, Pawang Nong, Pawang Ismail dan ramai lagi pawang di pahang ini mungkin tidaklah segah nama pahlawan-pahlawan terbilang yang lain.

Tetapi jasa mereka kepada agama dan bangsa melayu terutamanya tak sepatutnye kite lupekan. Kisah mereka juga patut dibukukan supaye nama-nama mereka terus segar dalam ingatan sebagai orang-orang yang pernah berjasa kepada kita.

Semuga Allah tempatkan mereka-mereka semua ini bersama orang-orang yang beramal soleh dan mendapat rahmat Allah hingga ke hari kiamat. Sama-sama kita hadiahkan Al fatehah buat roh mereka.