Saya tidak perlu letak jawatan – Wan Azizah

Saya tidak perlu letak jawatan – Wan Azizah

18/06/2019 4:12 PM Off By admin

KUALA LUMPUR – Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail berkata, beliau tidak akan melepaskan jawatannya sebagai Timbalan Perdana Menteri sehingga Datuk Seri Anwar Ibrahim mengambil alih kepimpinan negara daripada Tun Dr. Mahathir Mohamad.

Memetik laporan Bernama, Penegasan Wan Azizah itu sekali gus menolak gesaan supaya beliau melepaskan jawatannya untuk memberi laluan kepada Anwar dilantik menjadi Timbalan Perdana Menteri yang baharu dan seterusnya mengambil alih kepimpinan negara sebagai Perdana Menteri kelapan.

“Saya ingat tidak berbangkit sebab kita dah janji sebelum ini bahawa Perdana Menteri adalah Tun Dr Mahathir (Mohamad), dan saya adalah Timbalan Perdana Menteri.

“Masa saudara Anwar ambil sebagai presiden parti (PKR) pun tidak ada perbedaan, jadi saya dah katakan bila Anwar jadi PM, saya akan ‘step down’ (berundur), so tiada isu,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Persidangan Pertahanan Siber Persatuan Antikeganasan dan Profesional Keselamatan Antarabangsa 2019 (IACSP) di sini hari ini.

Wan Azizah mengulas gesaan Bendahari Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) Selangor, Mohd. Shaid Rosli yang mendesak Wan Azizah meletak jawatan terlebih dahulu jika PKR mahu peralihan kuasa di antara Mahathir dan Anwar berlaku dalam tempoh berbaki setahun lagi.

Beliau berkata, beliau tetap berpegang pada janji kerajaan Pakatan Harapan (PH) yang sebelum ini menyetujui Mahathir sebagai Perdana Menteri dan beliau sebagai Timbalan Perdana Menteri ketika mengambil alih kerajaan.

Timbalan Perdana Menteri menegaskan bahawa peralihan kuasa akan berlaku seperti mana dijanjikan oleh Dr Mahathir iaitu memberi laluan kepada Anwar sebagai Perdana Menteri selepas dua tahun pembentukan kerajaan PH. – Bernama